Wanneer je onderweg bent, verwacht je niet direct te moeten handelen bij een noodgeval. Toch kan juist onderweg, ver van medische voorzieningen, een noodsituatie ontstaan waarbij elke seconde telt. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan in zulke situaties levensreddend zijn. Het is goed om te weten hoe je een AED langs de weg kunt vinden en gebruiken. Tijdig handelen kan het verschil maken.
Herken de signalen van een hartstilstand
Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, is snel handelen geboden. Leren hoe je de tekenen van een hartstilstand herkent, is de eerste stap. Het plotseling wegvallen van bewustzijn en geen ademhaling of slechts een haperende ademhaling zijn duidelijke signalen. Op dat moment is het belangrijk om 112 te bellen en direct naar een AED te zoeken, terwijl je met hartmassage en mond-op-mondbeademing start.
Door de situatie kalm te analyseren en snel te handelen, kun je waardevolle tijd winnen. Deze eerste minuten zijn kritisch voor de overlevingskansen van het slachtoffer. Terwijl je op hulp wacht, verzamelt een omstander best de dichtstbijzijnde AED.
AED vinden en gebruiken
AED’s zijn vaak geplaatst op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals winkelcentra, sportcomplexen, maar ook langs drukke wegen en op parkeerplaatsen. Wees bewust van waar je de AED apparaten tijdens je dagelijkse route tegenkomt. Veel gemeenten hebben online kaarten beschikbaar waarop de locaties van AED’s zijn aangegeven.
Een AED apparaat is meestal geplaatst in een goed zichtbare, toegankelijke kast. Deze apparaten zijn ontworpen om door iedereen gebruikt te worden, ook zonder medische training. Als je een AED moet gebruiken, volg dan de gesproken instructies van het apparaat nauwgezet. De instructies zijn duidelijk en leiden je door het gehele proces.
Bij aankomst bij een slachtoffer met een vermoedelijke hartstilstand, is het van belang de AED zo snel mogelijk in te zetten. Het apparaat biedt begeleide instructies voor het aanbrengen van de elektroden. Zorg dat het slachtoffer op een droge ondergrond ligt en verwijder bovenkleding om de elektroden correct te plaatsten. De AED analyseert het hartritme en zal alleen een schok adviseren als dit nodig is om het hart weer in een normaal ritme te krijgen. Het is belangrijk om te zorgen dat niemand het slachtoffer aanraakt tijdens de schoktoediening. Na de schok dient je onmiddellijk door te gaan met de reanimatie totdat professionele hulp arriveert.
Onderhoud je vaardigheden
Het kunnen toepassen van eerste hulp en het gebruik van een AED kan levens redden. Het wordt aangeraden om regelmatig een cursus te volgen om je kennis en vaardigheden bij te houden. Vele organisaties en gemeenten bieden cursussen en trainingen aan die je voorbereiden op noodsituaties.
Door kennis en vaardigheden op peil te houden, zorg je ervoor dat je klaar bent om adequaat te reageren in een noodsituatie. De geruststelling dat je kunt handelen als elke seconde telt, is onmisbaar. De aanwezigheid van AED’s langs de weg is meer dan alleen een maatregel voor publieke veiligheid; het is een teken van gemeenschapszin. De mogelijkheid om in noodsituaties bij te dragen aan het redden van levens versterkt het gevoel van verantwoordelijkheid voor elkaar.
Je hoopt natuurlijk nooit in de situatie te komen waarin je een AED moet gebruiken. Maar door voorbereid te zijn, herken je de waarde van deze apparaten in de publieke ruimte. De wetenschap dat je kan handelen bij een noodgeval biedt niet alleen een veiliger gevoel tijdens je dagelijkse bezigheden, maar onderstreept ook het belang van saamhorigheid en zorg voor elkaar.